Cowi ondersteunt het Fidema project in Haïti.

Fidema, even voorstellen.

Fidema steunt exclusief de projecten van de Dochters van Maria-Paridaens in Haïti en Kameroen. In 1913 werd in Haïti een eerste beroepsschool opgericht, l'Ecole Elie Dubois in Port-au-Prince. Ruim 100 jaar later bieden meer dan twintig scholen een uitgebreide vormingswaaier aan: kleuter- en lagere scholen, algemeen en technisch, beroepsonderwijs en hoger pedagogisch onderwijs.

Fidema investeert met name in de heropbouw en/of aanpassing van de infrastructuur, pedagogische ondersteuning, duurzame energie en zelfvoorzienende initiatieven.

Fidema is de kortste weg naar de effectieve ondersteuning bij de heropbouw van een zwaar getroffen scholennetwerk via directe hulp van deur-tot-deur en professioneel projectmanagement uitgevoerd door lokale krachten.

Cowi & Fidema, wat kunnen zij voor elkaar betekenen?

Fidema introduceert momenteel een zelfvoorzienend project in de beroepsschool te Port-Au-Prince. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan bakkerij 'le bon pain'. Niet enkel de maaltijden die de kinderen op school kunnen krijgen zullen hier bereid worden. Het brood en het gebak uit de patisserieafdeling zal verkocht worden om inkomsten te genereren. Bovendien zal er gewerkt worden met lokale producten als maniok en eigen fruit. Heerlijke fruitsoorten zijn immers in overvloed beschikbaar. Zo groeide ook de idee om een ijssalon te integreren. Met fruitsmaken waar we in Europa enkel van kunnen dromen!

Fidema kwam voor dit project terecht bij onze partner Carpigiani. De beoogde toestellen werden bij hen aangekocht. Cowi zorgt voor de opleiding en zal zijn knowhow en jarenlange ervaring ten dienste stellen om recepturen te ontwikkelen met lokale specialiteiten. Het importeren van grondstoffen zal daardoor tot een minimum herleid kunnen worden. Zo willen we samen op zoek gaan naar het uiteindelijke doel: duurzame zelfvoorziening. We brachten Fidema ook in contact met één van onze klanten, nIce! uit Huldenberg. Leen en Kristof engageerden zich om enkele leerlingen stage te laten lopen bij hen zodra dit kan.

Met de steun aan Fidema wil Cowi haar blik verruimen, de eigen opleiding verder uitbouwen en een upgrade geven aan de hele ambachtelijke ijssector in ons land.